Menu

Menu

ForsideOtto FrelloFrelloOtto Frello Tour- Kunst i stor størrelse Otto Frello`s Plads Thomas Frello´s tale ved 100 år´s fødselsdagNyhederKalenderBo i OutrupFakta om OutrupProfileringsside om Outrup for tilflyttereBørnepasningErhvervsdrivendeHåndværker og HandelsstandsforeningenMøllegården.... Ældre i OutrupOutrup ErhvervsinvestOutrup SangenOutrup FondenUndervisningLokalhistorieForsyningsselskaberOutrup Udviklingsplan 2020 EgnshistorieKirke og religionAnnoncører her på sidenKollektiv trafikVarde KommuneFonde, foreninger, arbejdsgrupper mv. i lokalområdetIrma Damgaards klummer i Sognebladet 2001 - 2015FritidForeningerMælkestien gennem anlægget på 15 minutterMælkevejenOplevelsesbanken ComevisitOutrup Kultur & IdrætscenterVærd af se omkring OutrupOutrup SogneforeningBlaabjerg UdviklingsrådFritids-og ungdomsklub mv.Bibliotek/BogbusOutrup AntenneforeningGalleriBilleder fra begivenheder i OutrupFoto fra Outrup AnlægGalleri Blåbjerg HKGalleri Outrup BoldklubGalleri Outrup GUBGalleri SpeedwayLokal sport frem til 1 oktober 2023SognefilmLinks til videoer fra OutrupFrelloForsøgsgalleriKontaktBliv annoncør på denne sideNyheder og kalenderWebmaster
Outrup
Guldsmeden på billedet er ikke den sjældne Grøn Mosaik Guldsmed Foto: Ole Frank Jessen

Nye skilte oplyser om sjælden guldsmed

Grøn mosaikguldsmed gør søen ved Outrup Anlæg unik og er nu oplyst for besøgende.

Sogneforeningen har i samarbejde med Varde Kommune fået opsat nye skilte ved søen i anlægget som bla. Fortæller om en sjælden og fredet guldsmed

Grøn mosaikguldsmed

Søen i Outrup Anlæg er hjemsted for en af de smukkeste guldsmedearter - grøn mosaikguldsmed. Den er sjælden og forekommer kun ganske få steder i Danmark.

Hannen har blå og sort bagkrop, gulgrøn forkrop med brunlige striber og blå øjne. Hunnen har gulgrøn krop med mørke tegninger. Han og hun er lige store med en kropslængde på 6-7 cm og et vingefang på op til 9 cm.

Udover at være fredet, er grøn mosaikguldsmed også en såkaldt bilag IV-art. Det betyder, at dens yngle- og levesteder er beskyttede i hele EU, og man må derfor ikke forstyrre, indsamle eller slå arten ihjel.

Larverne af guldsmede er grådige rovdyr, som kan fange både haletudser og småfisk.

Sidst på sæsonen kan du se guldsmeden flyve over vandet på flossede vinger, fordi den hele sommeren har jaget byttedyr og ledt efter partnere mellem krebsekloens stive, takkede blade.

Vandplanten krebseklo vokser i vandoverfladen og får søen til at se tilgroet ud. Netop tilstedeværelsen af krebseklo er et livsvigtigt grundlag for grøn mosaikguldsmed. Her lægger den nemlig sine æg.

Navnet hentyder til de to grønne bægerblade, der lukker sig sammen om blomsterknoppen som en krebseklo. Krebseklo overvintrer under isen, men om sommeren stiger den op til vandoverfladen for at sætte blomst. Krebseklo er let at kende på den aloe veralignende bladroset af stive, takkede blade.

Tak til Sogneforeningen samt Holger Østergaard og Anders Toft som har stået for opsætning af skilte

 Lige lidt stemningsbilleder fra anlægget, beklager at Isfuglen ikke er helt skarpt men den svævede konstant over søen ( den store sorte fugl med rødt næb i sivene er en Grønbenet Rørhøne)

torsdag 20 jun 2024 - Ole Frank Jessen
Vist: 251 gange